5 nasvetov za varčevanje z energijo

Nepremičnine Si21

Novice 3 min. branje

5 nasvetov za varčevanje z energijo

V današnjem svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomena varovanja okolja in trajnostnega razvoja, je varčevanje z energijo postalo izjemno pomembno. Ne le, da s tem prispevamo k ohranjanju naravnih virov, ampak lahko hkrati zmanjšamo tudi stroške za ogrevanje, hlajenje in uporabo električne energije. Predstavljamo 5 preprostih, a učinkovitih nasvetov, s katerimi lahko varčujete z energijo v vašem domu.

Sodoben način življenja zaradi težnje po zmanjševanju fizičnega dela in pogostemu spremljanju zabavnih vsebin, pretežno dostopnih na spletu, iz leta v leto povečuje rabo različnih virov energije, s katero je med drugim pogojen tehnološki razvoj. Posledica vsega pa je višanje cen energentov.

Statistični podatki tako v povezavi z naraščanjem cen kažejo, da cene energentov v povprečju zrastejo za 3 % na letni ravni, kar se nanaša tako na električno energijo kot kuriva.

Med najpogosteje uporabljene energetske vire na območju Slovenije sicer sodijo lesna goriva (drva, izjemno priljubljeni peleti, tudi leseni briketi), električna energija, zemeljski plin, kurilno olje in daljinska toplota, v zadnjem desetletju še geotermalna ter sončna energija.

razlicni-viri-elektricne-energije

 

Nasprotno je uporaba premoga v zatonu, četudi je približno 20 % gospodinjskih stroškov usmerjenih v ogrevanje, medtem ko gospodarstvo terja še večji odstotek energije, saj je ta nujna za:

           → pridelavo in predelavo hrane ter proizvodnjo kmetijske mehanizacije, vključujoč gnojila,

           → industrijske procese,

           → transport prehranskih, pohištvenih, zdravstvenih in drugih produktov.

Navkljub dejstvu, da se bo potrošnja energije v prihodnjih letih gotovo še zviševala, vsak posameznik s povsem preprostimi vsakodnevnimi navadami porabo energije zlahka dodobra omeji in na ta način zmanjša izpuste toplogrednih plinov ter sočasno zniža mesečne stroške gospodinjstva.

Kako natanko, preberite v nadaljevanju, kjer navajamo pet temeljnih nasvetov za varčevanje z energijo, ki so jih pripravili strokovnjaki podjetja Za topel dom, vodilnega ponudnika in dostavljavca pelet ter drugih naravnih kuriv.

Nasvet št. 1: Ugašajte luči in izklapljajte naprave

Napačna uporaba gospodinjskih aparatov lahko pripelje do 30 ali celo 40 % višje porabe energije. Za eno pomembnejših pravil energetske učinkovitosti velja, da je treba luči v prostorih, v katerih ni nikogar, ugasniti, naprave pa izključiti.

Samo s pravilnim rokovanjem z lučmi je namreč mogoče prihraniti do 20 % energije. Konkretno to pomeni, da v primeru potrebe po boljši svetlobi posežete po usmerjeni svetlobi, vsa svetila pa v rednih intervalih tudi očistite.

Poleg tega se priporočajo maksimalno izkoriščanje naravne svetlobe, opremljanje prostorov v svetlih niansah (posebej pleskanje stropa in sten, najbolje v beli barvi), uporaba senzorjev gibanja in zamenjava običajnih žarnic s kompaktnimi varčnimi sijalkami.

Nasvet št. 2: Izbirajte energetsko učinkovite naprave

Energijska nalepka obstaja že več kakor četrt stoletja, obvezna pa je za vse naprave, dostopne na evropskem trgu. Gre za orodje, ki potrošniku pomaga pri izbiri energijsko učinkovitejših naprav in aparatov, predvsem hladilnikov, zamrzovalnikov, pralnih in sušilnih strojev, pomivalnih strojev, pečic, grelnikov, televizijskih sprejemnikov, klimatskih naprav ter gospodinjskih sijalk in žarnic.

Oznake segajo od črke A (najvišja energijska učinkovitost) do G (najnižja energijska učinkovitost), s tem da izključno uporaba naprave z oznako A++ v primerjavi z uporabo naprave z oznako A potrošnjo energije zmanjša za 20 %, uporaba naprave z oznako A+++ pa celo do 48 %.

varcevanje-z-energijo-a+++

Pri tem se posebna pazljivost priporoča pri nakupu hladilnika, zamrzovalnika in bojlerja, saj ti trije povprečno porabijo 50 % vse energije v posameznem gospodinjstvu.

Porabo pa je mogoče zmanjšati tudi v kolikor namesto v sušilnem stroju perilo posušite na stojalu, ga predhodno operete pri nižji temperaturi (zadostuje že pranje pri 30 °C) in bojler nastavite na srednjo ali eco vrednost temperature, s čimer prav tako upočasnite izločanje vodnega kamna ter zmanjšate toplotno izgubo.

Nasvet št. 3: Način ogrevanja naj bo prilagojen vašemu življenjskemu slogu

Ni vseeno, kakšen način ogrevanja izberete za svoj dom, saj je vrsta ogrevanja odvisna tako od lokacije, starosti stavbe in izolacije kot velikosti prostorov ter navad in želja stanovalcev, tudi njihovih časovnih zmožnostih.

Določeni energenti namreč zahtevajo večji vložek in stalno skrb, dovod nekaterih pa je povsem avtomatiziran ter ni pogojen z rednim čiščenjem peči.

V Sloveniji so izredno priljubljena naravna kuriva, še najbolj peleti, katerih energetski izkoristek je 97 %, zaradi česar se uvrščajo med najbolj ekološke energente.

peleti-za-ogrevanje

Podobno velja za lesene brikete, ki jih, kot pelete, opredeljujeta čisto izgorevanje in minimalna količina pepela, a se nakljub vsem prednostim uporabe teh priporočajo kombinirane peči, ker se s peleti ter drugimi naravnimi kurivi nemalokrat ogreva en sam prostor, ne pa cela stavba.

Plinsko ogrevanje je vsekakor priročna izbira kadar se plinovod nahaja v neposredni bližini objekta, kurilno olje terja precej prostora za skladiščenje tega, električni sistema ogrevanja pa so dragi, zaradi česar so primerni za uporabo le v pred in po sezoni, četudi so nadvse enostavni za uporabo, ker so premični ter jih je treba le priključiti v električni vir.

V povezavi s slednjimi velja vedeti, da pri energiji, če temperaturo prostorov znižate za eno samo stopinjo, prihranite približno 6 %. Enak odstotek prihranite, če poleti temperaturo prostorov za eno stopinjo zvišate.

V vsakem primeru dobro premislite, kakšne so vaše navade in koliko časa lahko namenite vzdrževanju prijetne temperature doma ter ob katerih urah se sploh zadržujete doma.

Nasvet št. 4: Če uporabljate elektriko, izkoristite ugodnejše tarifne bloke

Donedavno dvotarifno obračunavanje porabe električne energije je s 1. marcem letos prešlo v pet različnih tarifnih blokov, odvisnih tako od letnega časa (nižja ali višja sezona; slednja označuje obdobje med novembrom in februarjem) kot dela dneva in tega, ali gre za delovnik ali dela prost dan.

S tem se spodbuja ne le manjša potrošnja električne energije, temveč tudi premišljena raba te, pri čemer se uporaba energije priporoča v času gospodarskega zatišja, neodvisno od posodobitve sistema obračunavanja pa najcenejša raba omrežja električne energije ostaja v nočnem času.

Nasvet št. 5: Ogrevanje prilagodite potrebam

Optimalna temperatura doma tekom dneva se pripisuje 20 ali 21 °C (18 ali 19 °C za spalnico) oziroma približno 5 °C manj v nočnem času, prav tako v času, ko doma ni nikogar ali za prostore, ki so le redko v uporabi.

Toliko bolj to velja, če je vlažnost prostora 40 ali 60 % in se ogrevalni sistem (najsi bo peč na biomaso – peleti, drva – najsi bo kakršenkoli drug sistem) redno vzdržuje ter čisti, medtem ko se za nastavitev temperature uporabljajo individualni (za vsako sobo posamično) termostati, s katerimi je možno prihraniti do 25 % energije.

Ob tem se priporočajo zastiranje oken s polknicami ali roletami v nočnem času, dobra tesnila in redno, a ustrezno zračenje, ki naj se izvede v najtoplejšem delu dneva. Kar pa ni potrebno, če je v stavbo vgrajeno prisilno prezračevanje.

Poleg predstavljenih ukrepov je energijo mogoče prihraniti še na vrsto drugih načinov, a se dotikajo energetske prenove doma in drugih večjih gradbenih posegov, ki vključujejo preprečitev prepiha, izoliranje podstrešja in zunanjih sten, menjave oken ter namestitve pametnega termostata. Z vsemi njimi nezanemarljivo zmanjšate mesečne stroške gospodinjstva, hkrati s tem pa razbremenite planet, kar med drugim velja tudi za uporabo biomase oziroma pelet.

Podjetje Za topel dom vam pelete in druga naravna kuriva z lastnimi vozili dostavi neposredno iz pokritih skladišč na katerokoli lokacijo v Sloveniji, in to v najkrajšem možnem času.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti