Kako izbrati pravi način ogrevanja za svoj dom?

Nepremičnine Si21

Novice 1 min. branje

Kako izbrati pravi način ogrevanja za svoj dom?

Ko gre za udobje in učinkovitost doma, je izbira pravega načina ogrevanja ključnega pomena. Vsako gospodinjstvo ima svoje posebne potrebe in okoliščine, zato je izbira med različnimi načini ogrevanja lahko precej zahtevna naloga.

Na trgu je na voljo več različnih načinov ogrevanja, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi.

Pri izbiri pravega načina ogrevanja je treba upoštevati več dejavnikov, kot so stroški, učinkovitost, okoljski vpliv, lokacija, velikost in izolacija prostora ter osebne preference.

V tem članku si bomo ogledali nekaj najpogostejših načinov ogrevanja, njihove prednosti in slabosti ter kako izbrati najprimernejšega zase.

Peleti in lesni briketi

Kurilna vrednost pelet in briket je višja kot pri lesu, zato so zadnje čase zelo priljubljeni. Poleg tega pa je tudi shranjevanje lažje in ne zahteva konstantnega čiščenja dimnika, saj je izgorevanje zelo čisto, količina pepela pa nizka.

Peleti so zelo ekološko gorivo, saj jih pridobivajo iz lesnega odpada oziroma iz suhega industrijskega neobdelanega lesa jelke ali smreke brez primesi.

Lesni briketi pa so izdelani iz suhe žagovine, čistih lesnih delcev oziroma oblancev, žagovine in manjših sekancev brez veziv, primesi ali drugih dodatkov.

peleti-lesni-briketi-ogrevanje

Pri ogrevanju s peleti in briketi se najpogosteje uporabljajo peči ali kotli na pelete, ki morajo biti primerne velikosti, da je izkoristek energije čim boljši.

Kurilno olje

Centralno ogrevanje na kurilno olje je razširjen način ogrevanja, ki uporablja oljne kotliče za ogrevanje vode, ki se nato porazdeli po radiatorskem sistemu ali talnem ogrevanju.

Prednost tega sistema je, da je primerno za večje prostore, saj zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote. Slabost je visok strošek ogrevanja in negativen vpliv na okolje zaradi izpustov CO2.

Ogrevanje na plin

Ogrevanje na plin je priljubljen način ogrevanja zaradi relativno nizkih stroškov in učinkovitosti. Najpogosteje se uporablja v stavbah in hišah, ki imajo možnost priključitve na plinovod.

prednosti-slabosti-ogrevanja-na-plin

Tovrstno ogrevanje zahteva plinski kotel, v katerem plin segreva vodo, ki se nato prenese v ogrevalne naprave. Prednost je tudi enostavnost uporabe in vzdrževanja. Slabost pa je odvisnost od oskrbe z zemeljskim plinom ter onesnaževanje zraka zaradi emisij CO2.

Ogrevanje na elektriko

Prednost ogrevanja z elektriko je, da lahko ogrevate prav vsak prostor, saj ne zahteva namestitve velikih peči ali dimnikov. Deluje tako, da električni grelci segrevajo zrak ali vodo, ki se nato razporedi po prostoru.

Slabost je višji strošek ogrevanja v primerjavi s plinskim ali oljnim ogrevanjem ter večji okoljski vpliv, če električna energija ni pridobljena iz obnovljivih virov. Poleg tega, pa vas bo ob daljšem izpadu elektrike zeblo.

Drva

Med najbolj priljubljene načine ogrevanja še vedno spada ogrevanje na les, ki je tudi najstarejši način ogrevanja. Prednost tega načina ogrevanja je njegov obnovljiv vir in zmanjšan ogljični odtis.

ogrevanje-na-drva

Slabost pa je odvisnost od dobaviteljev (če nimate svojega gozda) ter potreba po večjem prostoru za skladiščenje. Poleg tega morate imeti peč na drva in dimnik, ki ga je treba redno vzdrževati. Prednost ogrevanja na drva je tudi to, da ga lahko kombinirate s kakšnim drugim načinom ogrevanja.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je še posebej dobrodšla tam, kjer ni možnosti priklopa na daljinsko ogrevanje.

Za ta sistem ogrevanja ne potrebujete veliko prostora ali dimnika. Za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, delujejo pa tako, da toploto črpajo iz vode, zemlje ali zraka in jo v krožnem procesu segrejejo ter z njo ogrevajo vodo v ogrevalnem sistemu.

Zaradi nizke porabe elektrike pa tovrstno ogrevanje trenutno velja za stroškovno najbolj ugoden in brezskrben način ogrevanja. Res, da je investicija na začetku višja, a se z nizkimi stroški hitro poplača. 

Kako izbrati pravi način ogrevanja?

Pri izbiri pravega načina ogrevanja je ključno upoštevati potrebe in zmožnosti posameznika ali gospodinjstva. Pomembno je tudi razmisliti o ekoloških vplivih in dolgoročnih stroških ogrevanja.

Če živite v območju z dostopom do zemeljskega plina, je plinsko ogrevanje lahko ekonomična in praktična izbira. Električno ogrevanje je primerno za manjše prostore ali za ljudi, ki želijo zmanjšati uporabo fosilnih goriv.

Če se želite osredotočiti na okolju prijazno ogrevanje, razmislite o uporabi toplotne črpalke ali biomase. Talno ogrevanje je odlična izbira za tiste, ki želijo enakomerno ogrevanje in so pripravljeni investirati v tovrstno namestitev.

Pri izbiri ogrevalnega sistema je pomembno upoštevati tudi podnebne pogoje vaše regije. V hladnejših podnebjih, kjer so zime dolge in mrzle, so učinkoviti sistemi ogrevanja ključni za ohranjanje udobne temperature v prostoru. V takšnih regijah so lahko plinsko ogrevanje, ogrevanje z oljem ali toplotne črpalke najprimernejše možnosti, saj so bolj učinkoviti in zanesljivi v hladnejših pogojih.

Vpliv na podnebje

Zavedanje o podnebnih spremembah in njihovem vplivu na naše okolje nas spodbuja k izbiri bolj trajnostnih in ekološko sprejemljivih rešitev. Sistem ogrevanja na fosilna goriva, kot so olje in plin, ima negativen vpliv na okolje zaradi emisij toplogrednih plinov.

Izbira ogrevalnega sistema, ki temelji na obnovljivih virih energije, kot so toplotne črpalke ali biomasa, pa lahko zmanjša ogljični odtis in prispeva k zmanjšanju onesnaževanja okolja.

Stroški ogrevanja

Ena ključnih skrbi pri izbiri ogrevalnega sistema so stroški ogrevanja. Upoštevajte ceno goriva ali energije, ki ga uporablja posamezen sistem, ter ocenite mesečne in letne stroške ogrevanja.

Nekateri sistemi, kot je električno ogrevanje, imajo nizke stroške namestitve, vendar pa so lahko obratovalni stroški višji v primerjavi s sistemom na plin ali olje.

Pri izbiri ogrevalnega sistema se posvetujte s strokovnjakom, ki bo ocenil vaše potrebe, lokacijo, velikost prostora in druge dejavnike. Raziskujte različne možnosti in upoštevajte dolgoročne učinke na okolje in vaš proračun. Pravilna odločitev bo poskrbela za učinkovito in udobno ogrevanje vašega doma.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti