Geološka dediščina je v naših rokah

Vir: MOP

Nepremičnine Si21

Novice

Od 5. do 9. septembra bo v ljubljanskem Mestnem muzeju potekalo mednarodno strokovno srečanje »Geološka dediščina v naših rokah« v okviru 12. regionalne konference o varstvu geološke dediščine v jugovzhodni Evropi in letnega sestanka ProGEO delovne skupine 1. Konferenco organizirajo Slovensko geološko društvo v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, Agencijo RS za okolje in Geološkim zavodom Slovenije, udeležilo pa se je bo preko 70 strokovnjakov iz 15 držav jugovzhodne Evrope, vključno z gosti iz Velike Britanije, Nemčije in Mednarodne zveze za geoznanosti (IUGS).

Glavna tema konference je pregled stanja mednarodno pomembnih geoloških vrednot “Geosites” v jugovzhodni Evropi in raba geološke dediščine pri izvajanju akcij ozaveščanja v okviru Mednarodnega leta planeta Zemlja, ki ga je skupščina Združenih narodov na pobudo IUGS razpisala za leto 2008. Nosilna tema omenjenega leta bo »Znanosti o Zemlji za družbo«. 

Udeleženci srečanja se bodo na plenarnih sejah in delavnicah posvetili standardom vrednotenja regionalno pomembne geološke dediščine, vključevanju le-te v različne oblike trajnostnega razvoja (geoturizem, geoparki) na podlagi njihovega varstva in interpretacije, ter razvoju učinkovitih metod za promocijo razumevanja geoznanosti v javnosti s pomočjo interpretacije geološke dediščine. Rezultati konference bodo osnova za še konkretnejše delo in oblikovanju skupne vizije razvoja in prihodnjih dejavnosti na področju varovanja geoloških in geomorfoloških naravnih vrednot v državah jugovzhodne Evrope.

Temeljni cilj Evropske zveze za ohranitev geološke dediščine (ProGEO) je varovanje in promocija ohranjanja evropske geološke in geomorfološke dediščine in krajin, informiranje širše javnosti o pomenu geološke dediščine, povezovanje evropskih držav pri izmenjavi idej, informacij in izkušenj pri varstvu geološke dediščine ter promocija celovitega pristopa k varstvu narave.

Kontaktna oseba za dodatne informacije o vsebini konference je Branka Hlad, Agencija RS za okolje, tel.: 040 889 937.

Več informacij o konferenci lahko najdete na: http://arsis.net/circular/index_slo.php.

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti