Sončna energija

Nepremičnine Si21

Članki 26 min. branje

Clanki/sonce_2

Sonce je rumena zvezda, v središču našega osončja, ki sprošča energijo v obliki toplote in svetlobe. Človek uporablja sončno energijo odkar obstaja. V daljni zgodovini so na različnih koncih sveta, sonce častili kot božanstvo, danes pa vemo, da je sonce zgolj naša najbližja zvezda, brez katere na našem planetu ne bi bilo življenja.

Sončna energija je skupen izraz za vrsto postopkov pridobivanja energije iz sončne svetlobe, ter se uporablja vsak dan in predstavlja del razvoja vsake družbe, v prihodnosti pa bo vedno bolj pridobivala na pomenu in bo postala eden ključnih elementov obstoja in razvoja človeške družbe. Sonce je neizčrpen vir obnovljive energije.

Je čist, ekološko neoporečen vir, s katerim lahko dodobra potešimo naše energetske potrebe. Zanimiv je podatek, da sonce seva energijo, ki je 15.000 krat večja od  energije, ki jo porabi človek.

Sončno energijo že stoletja izrabljajo tradicionalni načini gradnje, z zavedanjem o omejenosti fosilnih goriv, pa je prav tako naraslo zanimanje zanjo v razvitih državah. Bivališča v skalnih votlinah so bila prva sončno ogrevana bivališča, kasneje z razvojem arhitekture, pa se je razvil način oblikovanja stavb, odvisen od naravnih danosti in podnebnih značilnosti. Te stavbe so bile pozimi osončene in zaščitene pred vetrom, poleti pa osenčene. Na gradnjo stavb je pomembno vplival začetek uporabe okenskega stekla, ki so ga začeli uporabljati Rimljani. V 19 stoletju pa so se začela pojavljati prve stavbe, ki so se naravno ogrevale s sončno energijo. Prvi ravni sprejemniki sončne energije so bili razviti med leti 1880 in 1900, njihova uporaba pa se je najbolj razširila med svetovnima vojnama. Največ so se uporabljali v ZDA na Floridi in na Japonskem, kasneje pa se je njihova uporaba razširila tudi v evropskih državah.

V Sloveniji smo prve tovrstne naprave zgradili sredi sedemdesetih let. Leta 1984 so v Budvi zgradili 2400m2 velik sistem za ogrevanje vode v hotelskem kompleksu Slovenska plaža in je v tistem času bil največji solarni sistem v Evropi.   


Globalne klimatske spremembe so problemi s katerimi se dandanes človeštvo sooča prav vsak dan, povzročila pa jih je uporaba fosilnih goriv ( premog, zemeljski plin, nafta ), ki ob izgorevanju sproščajo škodljive emisije. Prav takšni problemi, ki so povezani z uporabo fosilnih goriv so sprožili razprave o oskrbi z energijo v prihodnosti in o uporabi alternativnih, ekološko neoporečnih, obnovljivih virov energije. Solarni tehnologiji v prid govorita tako ekološki vidik, kot tudi ekonomski vidik, slednji zaradi vedno višjih cen energentov, zaradi njihove izčrpnosti oziroma omejenosti.Avtor članka: solarni sistemi nature d.o.o.
www.solarix.si

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti