Fotovoltaika – proizvodnja električnega toka

Nepremičnine Si21

Članki

Clanki/fotovolt7

6 ključnih vprašanj, ki jih morate razčistiti pri sebi, preden sploh pomislite na svojo sončno elektrarno.

Morda tudi vi razmišljate o varni naložbeni investiciji, pa ne veste, v kaj in kako. Na tem mestu vam predlagamo naložbo v sončno elektrarno, ki je vsekakor naložba v prihodnost. Ker pa takšna naložba zahteva razmeroma velik začetni kapital, si zasluži temeljito in skrbno obravnavo in v nadaljevanju vas seznanjamo z nekaj konkretnimi dejstvi, ki vam bodo v pomoč pri odločanju.

Ali se mi postavitev lastne sončne elektrarne izplača?
Sončna energija je najbolj perspektivna oblika okolju prijazne energije. Sonce ni od nikogar, ne bo ga zmanjkalo in ne izstavlja računov. Stroški so le pri začetni investiciji, zato si je z naložbo v sončno elektrarno mogoče ustvariti dolgoročno zagotovljen prihodek. Na takšno naložbo je mogoče gledati kot na naložbo za pokojninsko rento. Investicija se povrne in boste ustvarili dobiček, vendar so tu še nefinančne koristi, ki jih investicija nudi. To je ustvarjenje čiste energije, zmanjševanje emisije C02, povečanje vrednosti objekta in ugled v javnosti… Investicija do 50 W inštalirane moči se povrne v povprečju v 8 - 9 letih. Popolno delovanje najboljših osnovnih elementov sončne elektrarne traja 20 let, z intenzivnostjo 80% pa moduli delujejo še nadaljnjih 10 let.

Kakšna je ekonomika naložbe v sončno elektrarno?
Ekonomika investicije je v tem, da lastnik sončne elektrarne pridobljeno elektriko ne uporabi zase, ampak jo po ločenem števcu oddaja v omrežje. Cena, po kateri jo oddaja, je približno štirikrat višja od tiste, ki jo plačuje kot uporabnik. Razliko v ceni namreč subvencionira država. Če lastnik elektriko uporablja samo za lastno oskrbo, je upravičen le do 30 odstotkov premije. Vsako pridelano kilovatno uro lastnik elektrarne na podlagi pogodbe proda elektrodistribucijskemu podjetju po ceni, ki je sestavljena iz letne premije in tržne cene. Ocenjena odkupna cena pri postavitvi na streho tako znaša cca. 0.41546 za kWh. Pri tem predstavlja enotna letna premija (subvencionirana) 0,35546 kWh + tržna cena, ki je okrog 0,06 na kWh (odvisna je od končnega dogovora z odjemalcem električne energije). Odkupna cena ni stalna. Po petih letih se zniža za pet odstotkov, po 10 letih pa za deset, vendar je v pripravi bolj stimulativna zakonodaja. Kot kvalificiran proizvajalec električne energije lastnik elektrarne podpiše pogodbo z elektrodistributerjem za deset let. V najslabšem primeru bo lastnik sončne elektrarne po poteku pogodbe lahko elektriko prodajal po tržni ceni, ki se bo še precej povečala. K ekonomiki pa svoje prispeva tudi vsakoletni razpis Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev za nakup in montažo solarnih sistemov, ki je trenutno tudi še odprt.

Kam lahko sončno elektrarno postavim?
Recimo, da boste postavili elektrarno na obstoječi objekt ali zemljišče v vaši lasti. Postavite jo lahko na streho, v streho namesto kritine, na fasado, kot senčilo, kot streho zimskega vrta, kot pokrit parkirni prostor ali kot samostojen sistem na zemljišču. Površina sončne elektrarne naj sprejme čim več svetlobe, kajti več ko bo svetlobe, več je bo sistem lahko pretvoril v električno energijo. V prvem koraku lahko sami okvirno preverite, kje bi bilo elektrarno smiselno postaviti, tako da poiščete južne lege in ugotovite potencialno senčenje iz okoljskih ovir, kot so drevesa, drogovi, sosednje stavbe, dimniki, zračniki, hribi... Na ravnih strehah je mogoče postaviti ustrezno dvignjeno konstrukcijo. Pri poševnih strehah so najprimernejše tiste s slemenom v smeri vzhod-zahod in z naklonom od 30 do 35 stopinj. Pri drugih legah pa je treba izračunati, kakšen bo odmik od lege za idealno proizvodnjo. Pomagate si lahko tudi tako, da spremljate pot sonca v različnih delih dneva, v pomoč pa so lahko tudi fotografije senc ob različnih urah. To bo pomemben podatek pri oceni dejansko pridobljene energije na vašem objektu. Na zemljišču so pomembni lega, senčenje in tudi status zemljišča - brez težav boste postavili elektrarno na gradbeni parceli, težave s pridobivanjem dovoljenj pa boste imeli na kmetijskih zemljiščih.

Kdaj uporabiti monokristalne, kdaj tankoplastne in kdaj polikristalne module?
Tankoplastni moduli so uporabni za investitorje, ki imajo na voljo velike površine strehe in jim ni pomembna moč, ki jo bodo pridobili na takšni površini. Izkoristki takšnih modulov na površino so namreč majhni, poleg tega je zaradi velike površine ustrezno večji tudi strošek vodnikov in pomožnega materiala. Monokristalni in polikristalni moduli so zaradi zahtevnejše tehnologije izdelave navadno dražji, vendar vrsta modula še ne pove dovolj. Pomembnejši je podatek o nazivni moči, prostorskem izkoristku in jamstvu na dolgoročno delovanje ter drugi tehnični podatki. Načelno imajo monokristalni moduli večje izkoristke, vendar je treba za vsak objekt poiskati optimalne module in druge komponente ter doseči optimalno razmerje med vloženim kapitalom in pričakovanimi prihodki. Nizka cena modulov še zdaleč ne pomeni, da bo zato dolgoročno ekonomika investicije ugodna ampak je certificirana kakovost tu odločilnega pomena.

Na kaj je potrebno biti še posebej pozoren pri nakupu posameznih elementov?
Osnovo sončne elektrarne predstavljajo fotonapetostni moduli. Nadalje pa so pomembne komponente še razsmerniki, elektroinstalacije, nadzorni sistem, pritrdilna konstrukcija in priklop celotnega sistema na distribucijsko omrežje. Pri tem kje potrebna pravilna zasnova ter ustrezno in natančno izbrana tehnologija, saj smo že v začetku postavljeni pred dejstvo, da se moramo odločiti, kakšni tehnologiji in kateremu proizvajalcu zaupati. Zelo pozoren je treba biti na kakovost vgrajenih komponent, saj je pričakovana življenjska doba sončne elektrarne 30 let in v tem času se vam bo višja začetna cena zaradi kakovostnejših komponent več kot obrestovala. Nasprotno pa lahko začetni prihranek zaradi cenejših modulov, razsmernikov, podkonstrukcij in nadzornega sistema v obdobju 30 let pomeni nekajkrat večjo izgubo od začetnega prihranka. Obstaja lahko zelo veliko tveganje, da na daljši rok ne boste dobili moči, ki ste jo kupili, oziroma, da bo vaša sončna elektrarna po nekaj letih bistveno slabše delovala, kot bi morala. Pojavijo pa se lahko tudi težave pri uveljavljanju garancij. Zato najcenejša rešitev ni nujno najboljša rešitev!

Kateremu izmed mnogih ponudnikov zaupati izvedbo naložbe?
Število ponudnikov opreme za sončno elektrarno je v zadnjem letih izjemno poraslo. Vendar je med njimi večina takšnih, ki imajo enega zaposlenega ali pa so to podjetja, ki to opremo vključujejo v svojo prodajo zgolj zaradi trenutne popularnosti fotovoltaike in nimajo za to ne primernega strokovnega znanja, ne izkušenj in ne referenc.


Podjetje Prosigma kot izvajalec postavitve sončnih elektrarn vam prioritetno ponuja takšne tehnološke elemente »nemške kakovosti«, ki zagotavljajo dočakano življenjsko dobo z najvišjimi možnimi izkoristki. Vsem tem izdelkom je skupno, da so njihovi moduli v celoti izdelani v Nemčiji po avtomatiziranem tehnološkem postopku ter iz certificiranih materialov, ki so prav tako v celoti proizvodi izkušenih nemških proizvajalcev. Lahko pa vam preskrbimo tudi nekaj cenejšo opremo iz drugih tržišč, ki pa je tudi zelo kakovostna ter preizkušena na nekaterih naših referenčnih objektih!


Toda to ni najbistvenejše, saj vam vrhunsko kvalitetne proizvode zagotavljajo tudi drugi. Pomembnejše je to, da vam pri Prosigmi v fazi odločanja strokovno svetujemo, pripravimo simulacijo vašega sistema in vam pomagamo pri pripravi administrativnih vlog ter dokumentacije za odobritev subvencij Ekološkega sklada ali nizko obrestnega EKO kredita. Z upoštevanjem vseh rokov za pridobivanje ustreznih dovoljenj in izvedbo upravnih postopkov je od odločitve za postavitev sončne elektrarne do prvega izstavljenega računa za pridobljeno elektriko povprečno potrebnih pet do šest mesecev. Mi vam lahko, zaradi naših izvedbenih izkušenj ter utečenosti delovanja dveh strokovnih timov, ta rok občutno zmanjšamo (odvisno od delovanja institucij)!


Za več informacij:
- obiščite spletno stran www.solarna-tehnologija.si,
- pokličite brezplačno št. 080 88 55 ali
- pišite na e-mail info.mb@prosigma.si

Od oktobra 2010 naprej pa ste vabljeni, da nas obiščete v našem novem salonu na Limbuški cesti 2, Limbuš-Maribor.

 


 

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti