Delitev stroškov v večstanovanjskih stavbah

Nepremičnine Si21

Članki

Clanki/pravna_varnost_logo_1

1. Podlaga za delitev stroškov pogodba o medsebojnih razmerjih ali Stanovanjski zakon 
2. Stroški ogrevanja stanovanja in ogrevanja tople vode

Podlaga za delitev stroškov pogodba o medsebojnih razmerjih ali pa stanovanjski zakon

Upravnik mora stroške razdeljevati tako, kot je dogovorjeno v pogodbi o medsebojnih razmerjih. Velikokrat pa se zgodi, da lastniki nimajo takšne pogodbe, zato mora upravnik v teh primerih upoštevati delitev stroškov, kot jo določa zakon. V Stanovanjskem zakonu piše, da se stroški večstanovanjske hiše delijo med lastnike. Višina stroškov je odvisna od lastniških deležev, po domače povedano, velikosti stanovanja.

Stroški ogrevanja stanovanja in ogrevanja tople vode

Za ogrevanje prostorov ali ogrevanje vode pa pravila razdeljevanja vsebuje sprejeti Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več odjemalci. Pravilnik je bil sprejet leta 2003.
Določila tega pravilnika se uporabljajo samo v hišah, kjer se je večina lastnikov odločila za vgraditev naprav, ki omogočajo določanje deležev za porabljeno toploto pri posameznem lastniku. Če lastniki ne vgradijo teh naprav, veljajo tudi za delitev teh stroškov pravila Stanovanjskega zakona oziroma določila pogodbe o medsebojnih razmerjih.
Za lastnike, ki ne vgradijo delilnikov ali pa ne omogočijo odčitavanja delilnika, se stroški obračunajo po ključu. Za stroške ogrevanja je odločilna ogrevalna površina, za stroške tople vode pa število stanovalcev.

PRAVNA VARNOST – Pv, d.o.o.

www.pravna-varnost.si

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti