Zakon o zemljiški knjigi brez potrebne podpore

Jože Poglajen, Meta Roglič

Novice

Padec novele, ki jo je pripravil pravosodni minister Aleš Zalar.

Ljubljana - Državni zbor pri ponovnem odločanju o noveli zakona o zemljiški knjigi, ki med drugim določa, da bo čez tri leta zemljiškoknjižne zadeve mogoče opravljati le prek notarjev, ni zbral potrebne absolutne večine 46 poslancev.

Za preglasovanje veta državnih svetnikov je namreč glasovalo samo 43 poslancev. Padec novele, ki jo je pripravil pravosodni minister Aleš Zalar, je povzročila odsotnost treh poslancev Zares (Franca Jurija, Francija Keka in Lojzeta Posedela), dveh iz SD (Antona Kampuša in Andreje Rihter) in Matjaža Zanoškarja iz DeSUS, poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem pa je kot doslej glasovala proti. Na drugi strani sta za novelo glasovala poslanec madžarske manjšine in dva samostojna poslanca, vendar to ni zadoščalo za njeno potrditev.

Tadej Slapnik je v imenu Zares okrcal vse opozicijske stranke, da se sprenevedajo, ker nasprotujejo temu, da zemljiškoknjižne zadeve vlagajo notarji po cenah, ki jih predpisuje država. "Zakaj notarjev preprosto ne ukinete in si inovativno omislite druge, ki bodo naloge opravljali brezplačno," je dodal Slapnik in napovedal, da bodo v Zares glasovali po lastni presoji.

Neizglasovanje novele zakona o zemljiški knjigi je razburilo LDS, kjer so že napovedali, da bodo o vedno bolj prisotnem problemu delovanja koalicije razpravljali tudi na ponedeljkovem svetu stranke. V liberalni demokraciji poudarjajo, da je bil namen novele poceniti in bistveno poenostaviti postopke vpisa lastninske pravice v zemljiško knjigo ter breme vpisa prenesti z ljudi na državo. Prepričani so, da bi v kateri koli demokratični državi tak zakon podprla celo opozicija, "pri nas pa ima prednost pred koristmi državljanov merjenje moči med političnimi strankami". Ob tem je v LDS celo mogoče slišati razmišljanja, da bi vladne stranke pozvali, da dorečejo, kaj so prioritete te koalicije, pa tudi, naj se izjasnijo, ali so še del koalicije ali ne več.

V SD so po besedah vodje poslanske skupine Bojana Kontiča vedeli, da dveh njihovih poslancev včeraj ne bo na seji, saj sta v tujini. So pa glede na zagotovila v poslanski skupini Zares pričakovali, da bo zakon vendarle izglasovan oziroma da bo iz vrst Zares manjkal le en glas. Kontič včerajšnje neizglasovanje novele zakona o zemljiški knjigi sicer ocenjuje kot neprijetno, ne vidi pa v tem nečesa tragičnega. Če pa je včerajšnje ravnanje pokazatelj, da koalicija tudi v primeru prihodnjih vetov ne bo uspela zbrati absolutne večine glasov, je temeljita razprava po njegovem prepričanju vsekakor nujna.
Vodja poslanske skupine Zares v odhajanju Cveta Zalokar Oražem včerajšnjega izida ne vidi kot napovedi glasovanj ob prihodnjih vetih. Kot pravi, je bila sama vseskozi proti noveli zakona o zemljiški knjigi, saj je ta premalo domišljena in se ob njej pojavlja preveč pomislekov z različnih strani. Sta pa še dva poslanca Zares (Franco Juri in Franci Kek) zakon nameravala podpreti, vendar sta bila slučajno odsotna oziroma se je zadeva hitro odvila in ju pri glasovanju (še) ni bilo v dvorani.


Vir: www.dnevnik.si

Jože Poglajen, Meta Roglič

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti