V Eko krogu kljub premikom niso optimisti

Sabina Lokar

Novice

Novice/1cc10330bdb6038366caeaf2e052496b

Macerl in ekipa še vztrajajo pri odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge cementu.

Zasavski okoljski aktivisti Eko kroga so včeraj ministra za okolje in prostor Roka Žarnića seznanili s svojimi argumenti in vidiki o problematiki sosežiga nevarnih odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge cement.


Ministrstvo so sprva okarali, da so poročilo o postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Lafarge cementu pripravili na Agenciji RS za okolje (ARSO), kjer so ga tudi izdali, zaradi česar poročilo ne bo tako učinkovito, kot bi lahko bilo, če bi pri njem sodelovali tudi člani Eko kroga. A po treh urah soočanja z nasprotnimi dejstvi med ARSO in Eko krogom, je Žarnić vendarle sestanek sklenil z nekaj usmeritvami za nadaljnje reševanje problematike.


Žarnić je med drugim odločil, da se mora ponovno aktivirati Delovna skupina za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka v Zasavju, ki se ni sestala že več kot leto dni, v njej pa bosta sodelovala tudi ekolog Albin Keuc, ki prihaja iz Žarnićevega kabineta, in nova direktorica Direktorata za okolje Barbara Avčin.

Presojo o zakonitosti dovoljenja Žarnić prepušča sodišču


Ker se je med predsednikom Eko kroga Urošem Macerlom in generalnim direktorjem ARSO Silvom Žlebirjem okoli vodenja postopka izdaje okoljevarstvenega dovoljenja in določitev mejnih vrednosti emisij za Lafarge vnela precej vroča razprava, je Žarnić sklenil, da bodo na presojo o zakonitosti postopka počakali na odločitev upravnega sodišča, kljub vsemu pa bodo neodvisni strokovnjaki predvidoma do sredine prihodnjega leta opravili emisijske in imisijske meritve v Zasavju, Sloveniji in v Evropi, kjer so cementarne, in na podlagi študije ugotavljali, ali zakonodaja za to področje ustreza pričakovanjem civilne družbe. Poleg tega bodo preverili tudi usklajenost slovenske zakonodaje z evropsko, Eko krogu pa bodo poskušali priskrbeti podatke o imisijskih in emisijskih vrednostih, ki do zdaj še niso bili javno dostopni. Žarnić in Macerl sta se tudi strinjala, da bodo predstavniki Eko kroga pri reševanju problematike sodelovali tudi v prihodnje. Okoljski minister je še poudaril, da s tem Zasavju ne dajejo prednosti pred drugimi okoljskimi problemi, primer jim bo zgolj šola za to, kako se s tovrstno problematiko soočati tudi v drugih koncih Slovenije.
Vztrajajo pri odvzemu dovoljenja


Kljub temu da je Eko krog dosegel napredek v boju s sežigom odpadkov v trboveljski cementarni, pa svojega cilja še vedno niso dosegli. Macerl si je namreč prizadeval za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja Lafargeu, nato pa bi opravili revizijo postopka in preverili, ali Zasavje sploh lahko prenese obremenitve, ki jih v zrak spušča cementarna pri kurjenju odpadkov. A je Žarnić ta predlog zavrnil, češ da to ni v njegovi pristojnosti. Tako je Macerla včeraj zares razveselila le novica o ustavitvi proizvodnje v Lafarge Cementu za dva meseca zaradi zadostnih zalog.


Žarnić je sicer še napovedal, da bo raziskave vpliva na okolje oziroma zdravje ljudi opravil tudi v vseh drugih zasavskih industrijskih obratih. ARSO pa je prav tako pri 25 največjih zavezancih IPPC v Sloveniji naročil dodatne imisijske meritve, na podlagi katerih bodo opredelili nove masne tokove izpustov. Tako ne bodo določali le dovoljenih koncentracij, ampak tudi največjo dovoljeno količino izpustov v okolje.
 

Vir: www.dnevnik.si

Sabina Lokar

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti