Societe Generale načrtuje nakup kontrolnega deleža Rosbank

Nepremičnine Si21

Novice

Novice/4_19

Francoska banka Societe Generale načrtuje nakup kontrolnega deleža v eni večjih ruskih bank Rosbank. Trenutno imajo Francozi v lasti 20-odstotni delež minus eno delnico ruske banke, načrtujejo pa nakup dodatnega 30-odstotnega deleža plus dveh delnic. Če bo Societe Generale dobila dovoljenje ruskih oblasti, bo postala prva tuja banka, ki bo prevzela nadzor nad eno večjih ruskih bank. Za delež bi naj odšteli 1,7 milijarde dolarjev.

Societe Generale je prošnjo za dovoljenje za pridobitev kontrolnega deleža v Rosbank, ki je po premoženju deseta največja ruska banka, po velikosti mreže poslovalnic pa na drugem mestu, že poslala ruskim oblastem. Z nakupom bi banka postala lastnica 50-odstotnega deleža plus ene delnice Rosbank.

Francozi so solastniki Rosbank postali z dvema nakupoma v letu 2006, ki sta bila skupaj vredna 634 milijonov dolarjev. Takrat so dopustili možnost, da bi do konca leta 2008 kupili še dodatnih 30 odstotkov banke. Večinski, 69-odstotni lastnik Rosbank je sicer ruski holding Interros.

Ruski bančni trg v zadnjih letih cveti, predvsem zaradi hitre rasti potrošniških posojil. In ker sektor ne velja za politično občutljivega, zbuja zanimanje vse več tujih vlagateljev.

Rusija je ob pogajanjih za vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo sklenila tujim vlagateljem dovoliti do 25-odstotno lastništvo v bančnem sektorju. Trenutno imajo tuji vlagatelji v lasti med osem in devet odstotkov ruskega bančnega sektorja.


Vir: www.vecer.si 

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti