Pravilna zasnova nizkoenergijske in pasivne hiše

Strokovna delavnica, 10. december 2010 na Agenciji POTI v Ljubljani

Nepremičnine Si21

Novice



V začetku leta 2008 je Evropski parlament v okviru strategije omejevanja rabe energije podprl tudi predlog, da bodo vse nove stavbe po letu 2011 grajene v pasivni oz. enakovredni tehnologiji.

Vgradnja novih materialov in tehnologij je racionalna, smiselna in ekonomsko upravičena tudi pri prenovi starejših objektov ( raba energije in stroški za vzdrževanje bivalnega ugodja se zmanjšajo za kar desetkrat).


V Sloveniji so lahko realizirani pilotni projekti na področju energijsko učinkovite gradnje vzpodbuda novim investitorjem, nezanemarljive pa so tudi finančne vzpodbude v obliki povratnih in nepovratnih sredstev ter subvencionirani krediti.


Iz programa:
Pristopi pri načrtovanju nizkoenergijskih in pasivnih stavb
Uporaba obnovljivih virov energije
Primeri dobre gradbene prakse doma in v tujini
Tehnološki procesi in stroškovna analiza novogradenj
Aktualni razpisi za subvencioniranje in kreditiranje energijsko učinkovite gradnje


Predavatelji:

• mag. Miha Praznik, univ. dipl. ing. str. in mag. Silvija Kovič sta zaposlena na Gradbenem inštitutu ZRMK, Centru za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo. Aktivno delujeta na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije pri pasivnih in nizkoenergijskih stavbah.
• Marko Lukić, univ. dipl. oec. je direktor podjetja Lumar IG, vodilnem podjetju na področju gradnje pasivnih montažnih hiš. Ukvarja se predvsem z razvojem učinkovitih nizkoenergijskih konceptov primernih za slovensko tržišče, ki ima zaradi omejene kupne moči določene specifične lastnosti v primerjavi z nemškim ali avstrijskim trgom. Predstavil bo razloge za gradnjo pasivne hiše iz ekoloških materialov in stroškovno analizo ter primerjavo med nizkoenergijsko in pasivno hišo, ki je velikokrat pomebna pri odločitvi kupcev o nakupu hiše. Glede na to, da se podjetje že vrsto let ukvarja z nizkoenergijsko in pasivno gradnjo, bo lahko na osnovi že izvedenih projektov posredoval merodajne podatke.


Več: Agencija Poti

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti