Posvet o pasivni gradnji

Nepremičnine Si21

Novice

Prva pasivna hiša v Sloveniji, v Gornji Radgoni

Slovensko društvo in podjetje Kubus inženiring iz Ljubljane tudi letos organizirata strokovni posvet Zgradbe, energija in okolje od 27. do 28. septembra 2007 v Kranjski gori, osrednji tematski sklop posveta pa bo namenjen pasivni gradnji.

Kot pravi predsednik slovenskega društva za sončno energijo Marko Umberger, so leta 1999, ko so na strokovnem posvetu prvič v Sloveniji predstavili idejo pasivne hiše, udeleženci nejeverno zmajevali z glavami. Od takrat pa se pasivne hiše v Evropi intenzivno gradijo. V pasivnem standardu so danes zgrajene tako enostanovanjske hiše kot tudi večstanovanjski objekti, vrtci, šole, bolnišnice in poslovni objekti. Tudi prenove obstoječih stavb potekajo po načelih pasivne gradnje. Razvoj pasivnih hiš ima danes neslutene razsežnosti.

Na posvetu bo predstavljen zakon, ki ga je sprejelo mesto Frankfurt in zagotovo predstavlja revolucijo v razmahu pasivne gradnje. Zakon namreč določa, da morajo biti vsi objekti, ki se delno ali v celoti financirajo iz mestnega proračuna, zgrajeni v pasivnem standardu. Priznan švedski arhitekt bo predstavil projekt naselja pasivnih hiš v Goetheburgu na Švedskem, od faze načrtovanja do njegove realizacije. Slovenski lastniki in uporabniki pasivnih hiš pa se bodo ob okrogli mizi pogovarjali o tem, ali je bivanje v pasivnih hišah res tako prijetno, kot trdijo navdušenci nad pasivno gradnjo. Strokovnjaki bodo ob zaključku predstavili dvajset najpomembnejših detajlov v pasivnih hišah, dvajset najpogostejših napak, s katerimi se srečujemo pri projektiranju pasivne hiše, in dvajset največjih napak, ki se pojavljajo pri gradnji tovrstnih hiš. Na ogled bo razstava Pasivna hiša od A do Ž, na kateri se bodo predstavila domača in tuja podjetja, ki proizvajajo oziroma tržijo izdelke, primerne za pasivno gradnjo. Kot obljublja organizator, bo v okviru razstave mogoče izvedeti veliko zanimivega o pasivnih oknih, vhodnih vratih, toplotnih črpalkah, opekah in drugem.


Vir: www.vecer.si

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti