Novi predsednik Svetovne banke je Robert Zoellick

Nepremičnine Si21

Novice

Novice/slika_4_4

Izvršni odbor Svetovne banke je včeraj formalno potrdil edinega kandidata za novega predsednika te mednarodne finančne ustanove, Američana Roberta Zoellicka.

Štiriindvajsetčlanski odbor se je z nekdanjim pomočnikom državne sekretarke in ameriškim trgovinskim predstavnikom sestal že preteklo sredo in ni podal nobenega ugovora zoper njegovo imenovanje. Po neformalnem dogovoru predsednika Svetovne banke imenuje predsednik ZDA, medtem ko direktorja sorodne finančne ustanove, Mednarodnega denarnega sklada, imenujejo Evropejci.

Položaj predsednika Svetovne banke se je izpraznil 17. maja, ko je odstopil Paul Wolfowitz, ki je povzročil škandal s posredovanjem za višjo plačo in napredovanje v prid svoji spremljevalki, uslužbenki Svetovne banke Shahi Riza. George Bush se je 30. maja odločil, da predlaga Zoellicka, ki se je po odhodu iz State Departmenta zaposlil pri investicijski banki Goldman Sachs na Wall Streetu. Zoellick prihaja pred 10.000 uslužbencev Svetovne banke z mnogo boljšo popotnico kot svoj predhodnik, ki je prišel z bremenom enega glavnih arhitektov izjemno nepriljubljene iraške vojne. Wolfowitz se je prav tako obkrožil s svojimi ljudmi, redko je poslušal nasprotna mnenja in je uvodoma ukinil pomoč nekaterim revnim državam, katerih režimi naj bi bili hudo korumpirani.

53-letni Robert Zoellick je zadnje tedne preživel na poti po Afriki, Evropi, Latinski Ameriki in Aziji, kjer se je pogovarjal o naslednjih petih letih Svetovne banke, kolikor bo trajal njegov mandat. Zoellick je odboru pretekli teden prav tako obljubil, da bo Svetovna banka pod njegovim vodstvom neodvisna od Bele hiše, kljub vsemu pa ga čaka veliko izzivov. Najprej bo moral poskrbeti za vrnitev dobre volje po dveh viharnih letih Wolfowitza med uslužbence banke, ki so po izbruhu škandala skoraj soglasno zahtevali njegov odstop.

Zoellick bo krmilo Svetovne banke najverjetneje prevzel v začetku julija, to je v času, ko je treba premisliti o nadaljnjih ukrepih, saj Svetovna banka ni več edini finančni igralec v nerazvitih državah, kamor vse bolj prihaja tudi zasebni kapital. Afrika bo skupaj z drugimi slabše razvitimi deli sveta ostala v središču pozornosti banke, pričakuje pa se, da bo boj proti korupciji ostal pomemben tudi v Zoellickovem mandatu.

Novi predsednik Svetovne banke bo moral svojo podrobnejšo strategijo izdelati do 19. oktobra, ko bo novo letno srečanje Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). 


Vir: www.vecer.si

Nepremičnine Si21

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti