Nova neprofitna stanovanja v Olmu

Ana Kandare

Novice

Novice/6_17

KOPER - V teh dneh se bodo v štiri nove stanovanjske stolpiče v Olmu začeli vseljevati prvi najemniki neprofitnih stanovanj. V stolpičih bo svoj novi dom našlo 73 družin. 5,1 milijona evrov vredno naložbo sta financirala Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper (JSS MOK) in Javni stanovanjski sklad RS.

Za komunalno ureditev je Mestna občina Koper (MOK) prispevala 720.000 evrov. Najemnina za stanovanje, veliko okoli 60 m2 in z enim parkirnim mestom v garažni hiši, znaša okoli 230 evrov na mesec.

"Lani smo zgradili 104 neprofitna stanovanja nad Dolinsko cesto, danes jih bomo najemnikom predali še 73 novih. Potrebe po takih stanovanjih so tako velike, da bi potrebovali vsaj še enkrat toliko neprofitnih stanovanj" je povedal Darko Kavre, direktor JSS MOK, ki do leta 2010 v MOK načrtuje še okoli 200 novih neprofitnih stanovanj.

Nezadovoljstvo na Košti
V piranski občini je stiska z neprofitnimi stanovanji še večja. Na Košti v Sečovljah, kjer se je 11 najemnikov v neprofitna stanovanja vselilo jeseni, je veliko tudi nezadovoljstva. Nekateri najemniki so namreč ogorčeni nad številom gradbenih napak izvajalca Vegrad, pa tudi nad odzivom upravljalca stanovanjskega stolpiča, javnega podjetja Okolje Piran, ki da ukrepa prepočasi. Kritični so tudi do občine, ki naj ne bi odgovarjala na njihove številne pozive.

Tanja Kranjc Dominikovič, ki biva v neprofitnem stanovanju na Košti, je potrdila, da je gradbenih napak veliko. "Ob vsakem deževju nam voda z balkona uhaja na parket v dnevni sobi. Stanovanje je polno malih zajedalcev, deratizacije pa še nismo dočakali. Ko so popravljali strop, so mi uničili parket in celo nekaj pohištva v otroški sobi," je povedala Dominikovičeva. Poleg tega se je sosedi v stanovanje izlila greznica, omet v nekaterih stanovanjih pa vztrajno poka.

"Najemniki pretiravajo"
Direktor Okolja Darij Barille je zagotovil, da so hujše pomanjkljivosti odpravili: "Ostale so le še manjše napake, ki niso take, da najemniki v stanovanjih ne bi mogli živeti. V drugem delu stolpiča, kjer je prav toliko stanovanj, stanovalci nimajo pritožb. Tukaj, kjer so neprofitna stanovanja, pa so vseskozi težave!". Zaradi določenih napak so nekaterim najemnikom celo nekoliko znižali najemnino. "Če Vegrad pomanjkljivosti ne bo odpravil v dogovorjenem času, bomo popravila prevzeli nase in izvajalca nato obremenili s stroški," je še obljubil in dodal, da nekateri najemniki pot pretvezo gradbenih napak sploh ne plačujejo več najemnine.
Piranski podžupan Denis Fakin sicer priznava, da je odpravljanje napak potekalo po polžje, zato bodo morda zamenjali upravljalca. A očitke o zanemarjanju težav najemnikov ostro zavrača: "Sam sem se z njimi srečal vsaj petkrat, dvakrat sem si situacijo tudi pobliže ogledal." Nekateri želijo s pritožbami doseči znižanje najemnine, a to ne bi bilo prav do tistih, ki najemnino redno plačujejo, je povedal. "Tiste, ki ne plačujejo, pa bi si to lahko privoščili, bomo izselili," je bil odločen Fakin.

Vir: www.dnevnik.si

Ana Kandare

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti