Na Brdu stanovanja in nove ceste

Peter Pahor

Novice

Novice/1_66

V prihodnjih letih bo med Cesto na Brdo in Cesto na Vrhovce zraslo več kot tisoč stanovanj, še prej bo treba urediti ceste.

Ljubljana - Na Mestni občini Ljubljana so prejeli kar enajst ponudb za gradnjo dela nove ceste med Cesto na Brdo pri Kemofarmaciji in Tržaško cesto pred Dolgim mostom. Najnižjo ceno, 3,157.388 evrov je ponudilo podjetje Komunalne gradnje iz Grosupljega, le 25.000 evrov dražjo ponudbo je dal SCT, blizu sta tudi ponudbi Cestnega podjetja Ljubljana in Komunalnega podjetja Ljubljana.

Za razpisan 500-metrski odsek od Ceste na Vrhovce do športnega centra Konex je občina gradbeno dovoljenje dobila že julija, za preostalih 170 metrov do Ceste na Brdu pa mora pridobiti še nekatera Konexova zemljišča in porušiti naseljen objekt bivšega SCT.
Na mestni občini pričakujejo, da bo izbrani gradbinec ta del nove ceste začel graditi že februarja, celotna trasa od Kemofarmacije do Tržaške ceste pa naj bi bila dokončana julija 2012. Boštjan Žohar iz Konex centra nam je pojasnil, da so z mestno občino že podpisali menjalno pogodbo za zemljišča, ki jih potrebujejo za gradnjo ceste, ti pa bodo v zameno dobili druga zemljišča, kamor bodo selili teniška igrišča in del prostorov. "Tako ne bo okrnjena nobena dejavnost športnega centra, saj nam to zagotavlja menjalna pogodba," poudarja Žohar.

Z roki bolj na tesno bo verjetno šlo pri odseku od Tržaške ceste do Ceste na Vrhovce, za katerega so na mestni občini sicer že izdelali projektno dokumentacijo, a zanj še nimajo vseh zemljišč. "Pridobivamo zemljišča in predvidevamo, da bomo v prvi polovici prihodnjega leta imeli gradbeno dovoljenje, tako da bi ta odsek lahko končali sočasno s tistim pri cesti na Brdo," je pojasnila Darja Lesjak iz občinske službe za razvojne projekte in investicije.
Izboljšanje prometne infrastrukture na Brdu in Vrhovcih je nujno zaradi novonastajajoče stanovanjske soseske, ki jo za republiški stanovanjski sklad gradi družba GPG. V prvi fazi bodo do konca prihodnjega leta ob Cesti na Vrhovce zrasla 402 stanovanja, v nadaljnjih fazah še nadaljnjih 187 stanovanj, na skladu pa na tem območju v sodelovanju s fakulteto za arhitekturo pripravljajo tudi projekt Vzorčna hiša z 52 stanovanji. Med Cesto na Vrhovce in Cesto na Brdu se bo v prihodnjih letih zidalo še več stanovanj, kar je omogočil nedavno uveljavljen občinski prostorski načrt.

Na republiškem stanovanjskem skladu na naše vprašanje, kdaj bodo objavili razpis za prodajo prvih stanovanj na Brdu, niso odgovorili, vendar so poudarili, da z gradnjo in razpisom ne zamujajo, saj pravijo, da "zavezujoči roki niso bili postavljeni". In če ni rokov, potem ni niti zamude, menijo na skladu, ki ga od leta 2006 vodi Primož Pirc. Smo pa prve obljube o skorajšnjem dokončanju soseske na Brdu lahko slišali že leta 2007, ko so nam na skladu dejali, da bodo začeli graditi jeseni 2008, stanovanja pa na razpisu ponudili še istega leta. V resnici sta za začetek gradnje morali miniti še skoraj dve leti, in čeprav je GPG prvo lopato zasadil februarja letos, razpisa za prodajo stanovanj na skladu še vedno niso pripravili.


Vir: www.dnevnik.si

Peter Pahor

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti