Konec velike zgodbe?

VRTOJBA Napovedovan trgovski center na MMP Vrtojba Eurovillage se izmika

MITJA MARUSSIG

Novice

Novice/7_16

Čeprav bi morala družba Projekt trgovsko-hotelski kompleks Eurovillage na MMP Vrtojba že graditi, o gradnji ni ne duha ne sluha. Projekt bi moral po pogodbi z občino gradbeno dovoljenje dobiti do konca leta 2005, a ga še nima. Občina mu je zato rok podaljšala do konca letošnjega leta. Kot kaže, veliki center Eurovillage ne bo zaživel. Na MMP pa že želi vstopiti Lesnina.

Občina je januarja 2005 Projektu kot edinemu ponudniku z javnim razpisom prodala šest zemljišč na MMP Vrtojba. Družba naj bi s potencialnimi investitorji tam postavila tako imenovan Eurovillage, v okviru katerega bi zrasel velik trgovski center in hotel. V pogodbi z občino se je Projekt zavezal, da bo pridobil gradbeno dovoljenje do konca leta 2005, Eurovillage pa zgradil do konca leta 2008. A se je zalomilo.

Ni šlo po načrtih
Kot je povedal direktor Projekta Vladimir Durcik, so sredi leta 2005 ugotovili, da na delu zemljišč teče denacionalizacijski zahtevek. Projekt je sicer dedičem upravičenca izplačal zemljišča, vendar so se pogovori z investitorji zavlekli. “Padlo je tudi zaupanje,” je dejal Durcik. Investitorji so zahtevali, naj občina spremeni ureditveni načrt ter program opremljanja zemljišč, občinski svet je to storil julija lani. Ker Projekt roka iz pogodbe z občino ni izpolnil, saj ni dobil gradbenega dovoljenja do konca leta 2005, je zaprosil občino, naj podaljša rok do konca leta 2007.

O dilemi so se občinski svetniki pogovarjali že dvakrat. Najprej aprila in znova prejšnji četrtek, ko je prednje stopil Vladimir Durcik. Občina bi lahko vztrajala, da je Projekt zamudil rok, dobila zemljišča nazaj in vrnila 1,5 milijona evrov kupnine. Lahko pa bi Projektu ugodila.
Pri tem je svetnike skrbelo predvsem to, da je v ozadju preprodaja zemljišč in da se na MMP kljub velikim besedam še nič ne dogaja. Da lahko svetniki sploh podaljšajo roke je obakrat podvomil Milan Turk (SLS), ki o podaljšanju roka ni želel glasovati, ker “se bojim, da ni v skladu z zakonom.”

Prihaja Lesnina
Kot kaže pa se bodo na MMP Vrtojba uresničili nekoliko drugačni načrti. Sprva načrtovani Eurovillage naj bi imel malo možnosti. To je posredno dal vedeti Durcik: “Zadevo bi radi speljali v miru. Hočemo najti pravega kupca, da bomo zadovoljni mi, kupec in občina.”
Za del bodočega centra na MMP se namreč že nekaj časa zanima Lesnina, tako da bi omenjeno območje namesto naenkrat pozidali “po delih”. To pa ni predvideno v pogodbi. “Strinjam se, da se podaljša pogodbeni rok. Če obstaja možnost, da Projekt proda le del zemljišč znanemu investitorju, mora za posamezno prodajo dobiti soglasje občine,” je predlagal Valenčič, to pa je potrdila tudi večina svetnikov. Namesto velike zgodbe na MMP Vrtojba, za oživitev katerega že dolga leta iščejo ustrezne rešitve, naj bi se tako postopoma odvijalo več manjših.

Vir: www.primorske.si

MITJA MARUSSIG

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti