Banka Hypo popustila, Merkur čaka na sindicirano posojilo

Suzana Rankov

Novice

Blaž Pesjak

Ljubljana - Banke bodo predvidoma v tem tednu podpisale težko pričakovano sindicirano posojilo za ponovni zagon poslovanja Merkurja.

Predstavniki celovške Hypo Alpe Adria Bank, ki je bila še v četrtek Merkurju pripravljena odobriti 4,4 milijona evrov kratkoročnega posojila, so namreč po pojasnilih predsednika uprave Merkurja Blaža Pesjaka v petek sporočili, da pristopajo k sindikatu bank, ki bo Merkurju zagotovil petletno kreditiranje.

Kot smo poročali, je minuli teden skoraj razpadel bančni sindikat, saj se je banka Hypo, ki je sicer s 25-odstotnim deležem tudi največja lastnica Merkurja, sprva odločila, da bo Merkur financirala zgolj s kratkoročnim posojilom. Ostale banke, zlasti tiste, ki za razliko od banke Hypo sploh niso financirale menedžerskega odkupa Merkurja, so namreč zagrozile, da bodo tudi same Merkurju odobrile zgolj kratkoročno posojilo. Na to pa kranjsko okrožno sodišče in upniški odbor ne bi pristala, saj načrt finančnega prestrukturiranja Merkurja ob dokapitalizaciji in reprogramu posojil temelji prav na zagotovitvi likvidnostnega posojila. V tem primeru bi Merkur pristal v stečaju.


Če ne bo novih zapletov, ki so spremljali dosedanja nekajmesečna pogajanja o sindiciranem posojilu, bi lahko Merkur posojilo začel črpati že v nekaj dneh: 35 milijonov evrov morajo porabiti do konca januarja, posojilo pa bodo začeli odplačevati po letu 2015. Po besedah Pesjaka bodo sveža sredstva namenili deloma maloprodaji deloma pa veleprodaji, ki predstavlja polovico Merkurjevih prihodkov. Zaradi pomanjkanja likvidnih sredstev v zadnjih mesecih so namreč skladišča veleprodaje izpraznjena, zato se bodo morali potruditi, da pridobijo nazaj kupce. Medtem ko je še pred meseci veleprodaja ustvarila okoli 8 milijonov evrov prihodkov mesečno, jih zdaj samo še okoli 800.000. Poleg tega v Merkurju načrtujejo, da bi z novim posojilom čim prej izboljšali oskrbo hčerinskih podjetij na trgih jugovzhodne Evrope, ki so zaradi likvidnostnih težav Merkurja v zadnjih mesecih morala proizvode kupovati na trgu pod bistveno slabšimi pogoji.


Merkur pa čakata v prihodnjem mesecu še dve težki preizkušnji. Z bankami se bodo morali dogovoriti za reprogram pol milijarde evrov posojil, ki bo Merkurju omogočil finančno vzdržni dolg. Pogajanja naj bi bila končana v enem mesecu, 10. januarja pa bo skupščina Merkurja, na kateri bodo odločali o dokapitalizaciji, pri kateri bi upniki del terjatev spremenili v kapital. Kot smo že poročali, nameravata uprava in nadzorni svet nekoliko znižati ceno dokapitalizacijske delnice, zato da bi čim več upnikov pritegnili k dokapitalizaciji. Po načrtu finančnega prestrukturiranja mora namreč Merkur z dokapitalizacijo zbrati vsaj 85 milijonov evrov. Upniki so za zdaj pokazali dovolj interesa, ključno pa bo, da bodo na nižjo vrednost podjetja pristali tudi lastniki, katerih lastniški delež se bo po dokapitalizaciji precej zmanjšal.


Vir: www.dnevnik.si

Suzana Rankov

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti